مشاوره و آموزش تحصیلی ریسمونک
0

چالش جدید بازگشایی دانشگاه‌ها/شرایط برای حضور ۱۰۰ درصدی دانشجویان مهیا نیست

آموزش در دانشگاه‌ها در نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ همانند سال گذشته، به صورت مجازی آغاز شد و همچنان به همین صورت ادامه دارد. با سرعت گرفتن روند واکسیناسیون از اواخر شهریور، وزیر علوم با تاکید بر حضوری شدن دانشگاه‌ها، در ابتدای سال تحصیلی اعلام کرد دانشگاه‌ها خود را برای بازگشایی حضوری دانشگاه‌ها آماده کنند.

وزیر علوم: بازگشایی کامل دانشگاه‌ها از ۱۵ آبان

با سرعت گرفتن واکسیناسیون و پایین آمدن تب پیک پنجم در کشور، وزیر علوم در تاریخ ۱۸ مهرماه اعلام کرد؛ براساس مصوبه ستاد ملی کرونا مقرر شده دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی از ۱۵ مهرماه و مقطع کارشناسی از ۱۵ آبان ماه به صورت حضوری در کلاس‌های درس فعالیت داشته باشند. دانشگاه‌ها باید از تصمیم ستاد ملی کرونا تبعیت کنند و نهایت تلاش خود را برای اجرای آن مبذول دارند.

 

شرایط برای حضور ۱۰۰ درصدی دانشجویان آماده نیست

این گفته‌ها در حالی صورت گرفت که پس از آن نسبت به بازگشایی شتاب زده دانشگاه‌ها و مدارس و همینطور پیش بینی آغاز پیک ششم در آبان ماه، انتقاداتی صورت گرفت و حتی روسا و معاونین دانشگاه‌ها شرایط را برای حضوری شدن ۱۰۰ درصدی به دلیل پروتکل‌های ابلاغی ستاد کرونا امکان پذیر نمی‌دانند.

هشدار نسبت به بازگشایی عجولانه دانشگاه‌ها

با توجه به هشدارهای متعدد در خصوص بازگشایی عجولانه دانشگاه‌ها، وزیر علوم در تاریخ ۲۶ مهرماه در نامه‌ای به دانشگاه‌ها تاکید کرد؛ آموزش‌های حضوری به‌گونه‌ای تدریجی و با توجه به شرایط منطقه مورد نظر و میزان واکسیناسیون دانشجویان و شرایط خوابگاهی برقرار شود؛ تشخیص این امر بر عهده شورای مدیریت استانی آموزش عالی است.

با این حال اما واکسیناسیون در دانشگاه‌ها از چند ماهه اخیر آغاز شده و در حال حاضر فازهای پایانی خود را سپری می‌کند اما در این بین هنوز در میان دانشگاهیان هستند افرادی که به گفته مسئولان دانشگاهی، یا منتظر واکسن خاصی هستند و یا در تزریق آن تعلل کرده‌اند. برخی دیگر هم که واکسن آسترازنکا تزریق کرده‌اند، به دلیل بازه زمانی ۳ ماهه هنوز نوبت دوم تزریق آنها فرا نرسیده است.

مسئولان دانشگاهی با ابراز نگرانی نسبت به وقوع پیک ششم، بر این باورند که در حال حاضر نمی‌توان برنامه مشخصی برای بازگشایی کامل ارائه داد چرا که شرایط شکننده است.

در همین رابطه مسئولان دانشگاه‌های مختلف با ابراز نگرانی نسبت به بازگشایی عجولانه، برنامه خود برای بازگشایی را توضیح داده‌اند و اسکان دانشجویان در خوابگاه را یکی از مهمترین نگرانی‌های خود عنوان می‌کنند.

استفاده از ۵۰ درصد ظرفیت خوابگاه‌ها به دلیل رعایت پروتکل‌ها

علیرضا فارسی معاون دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه تصمیم گیری نهایی درباره بازگشایی حضوری به دانشگاه‌ها محول شده است، گفت: رعایت پروتکل‌ها در دانشگاه، یعنی حضور ۴۰ یا ۵۰ درصدی دانشجویان در خوابگاه‌ها و اماکن عمومی و پرتردد؛ به طور مثال اگر در خوابگاهی اتاق‌ها ۵ نفره است، با وجود پروتکل‌ها امکان حضور بیش‌تر از ۲ نفر وجود ندارد و یا اگر اتاقی ۶ نفره است، ۳ نفر باید در آن اتاق حضور داشته باشند.

فارسی با تاکید بر اینکه با توجه به شرایط فعلی، ظرفیت بازگشایی کامل خوابگاه‌ها و به تبع آن رستوران‌ها و همینطور کلاس‌های درس وجود ندارد، گفت: مگر اینکه شرایطی ایجاد شود که این پاندمی به طور کامل رفع شده باشد و یا بالای ۸۰ درصد افراد جامعه واکسینه کامل دو دز شوند که هنوز این اتفاق نیفتاده است.

ظرفیت خوابگاه‌ها در زمان بازگشایی دانشگاه چقدر است؟

فارسی بیان کرد: در شرایط کنونی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از دانشجویان واجد شرایط سکونت، در خوابگاه‌ها حضور دارند و با توجه به رعایت پروتکل‌های ستاد ملی کرونا تا ۱۰ تا ۱۵ درصد دیگر از دانشجویان را می‌توانیم اسکان دهیم؛ در حال بررسی هستیم که این ۱۰-۱۵ درصد شامل چه دانشجویانی و چه مقاطعی شود.

معاون دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: اگر در شرایط فعلی، دانشجویان همه مقاطع بدون تاییدیه ستاد کرونا در دانشگاه حاضر شوند، قطعاً از لحاظ حقوقی بار مسئولیتی برای دانشگاه خواهد داشت.

امکان حضور همه دانشجویان غیربومی وجود ندارد

فارسی در پایان ضمن ابراز نگرانی از آغاز پیک ششم کرونا، افزود: دانشجویان بومی امکان حضور در دانشگاه را دارند اما بخشی از کلاس‌های آنها شامل دانشجویان غیربومی می‌شود که امکان حضور همه دانشجویان غیربومی در دانشگاه وجود ندارد و به همین دلیل برگزاری کلاس‌های ترکیبی (مجازی-حضوری) یکی از احتمالاتی هست که در حال بررسی آن هستیم. همچنین هر تصمیمی که توسط هیات رییسه دانشگاه اتخاذ شود بر مبنای حفظ و ارتقا سلامتی دانشجویان و دانشگاهیان خواهد بود.

اولویت برگزاری کلاس حضوری برای دروس عملی

محمود کمره‌ای، معاون آموزشی دانشگاه تهران در تازه‌ترین اظهار نظر خود درباره حضوری شدن کلاس‌های این دانشگاه گفت: در این رابطه در حال مذاکره با وزارت علوم هستیم و برای رسیدن به این مهم برنامه‌ریزی جامعی در دانشگاه تهران باید اتفاق بیفتد تا بتوانیم دوره‌های حضوری را برگزار کنیم.

وی یکی از موانع برگزاری کلاس‌های حضوری را واکسینه نشدن کامل دانشجویان تاکنون عنوان کرد و گفت: واکسینه شدن تعداد بیشتر از دانشجویان دغدغه بزرگ معاونت آموزشی برای برگزاری کلاس‌های حضوری است و باید دانشجویان را ترغیب کرد تا واکسینه شوند.

کمره‌ای در ادامه تأکید کرد: در حال حاضر اولویت ما برگزاری کلاس حضوری برای دروس عملی است، چرا که دروس عملی در برخی رشته‌ها به‌صورت مجازی نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

استعلام از دانشجویان در خصوص واکسینه شده‌ها

غلامرضا لطیفی معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی نیز گفت: از آنجا که اطلاع نداریم دقیقاً چه تعدادی از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی واکسینه شده‌اند، به همین دلیل فرم خوداظهاری طراحی کردیم که در سامانه دانشگاه بارگذاری شده است؛ در این پرسشنامه از دانشجویان پرسیده شده که آیا اصلاً واکسن تزریق کرده‌اند و آیا دو دز را دریافت کرده‌اند یا خیر؟

آموزش حضوری کارشناسی‌ها در نیمسال دوم

معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی افزود: برای نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ اگر وزارت علوم و ستاد ملی مقابله با کرونا اجازه دهند، اولویت حضور در دانشگاه را به دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری اختصاص دهیم و پس از آن با اتمام واکسیناسیون گروه هدف، برای نیمسال دوم آموزش حضوری را به صورت رسمی آغاز کنیم.

لطیفی با اعلام اینکه در حال حاضر ظرفیت اسکان دانشجویان در خوابگاه‌های دانشگاه ۵۰ درصد است، خاطرنشان کرد: در نیمسال اول با توجه به شکننده بودن شرایط همین ۵۰ درصد اسکان را در خوابگاه‌ها خواهیم داشت و از نیمسال دوم (بهمن ماه) و با عادی شدن شرایط، ظرفیت اسکان به حالت قبل و ۱۰۰ درصدی بر می‌گردد.

قدسی پور سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفتگویی که با مهر داشت، یکی از اولویت‌های دانشگاه را بازگشایی حضوری عنوان کرد و گفت: آموزش در دوران کرونا به دلیل عدم حضور دانشجویان در دانشگاه مقداری صدمه دیده است و تمام تلاش ما بر این است که با مهیا شدن شرایط، دانشجویان در تمامی مقاطع در دانشگاه حضور پیدا کنند.

 

شاید این مقالات را هم دوست داشته باشید:

آموزش ۰ تا ۱۰۰ انتخاب واحد مخصوص دانشجویان ترم اولی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *