یبورد تنها چیزی است که میان شما و کامپیوتر روبهروی شما قرار گرفته. تبدیل شدن به یک تایپیست سریع بدین معنا است که میتوانید ایدههای خود را سریعتر و به شکلی بهینهتر روی کامپیوتر پیاده کنید و در نهایت نیز دیگر نیازی به دوختن چشمان خود به کیبورد به هنگام تایپ نخواهید داشت.
سطح مهارت کنونی خود در تایپ سریع را بسنجید
مهمترین مرحله به هنگام شروع روند آموختن تایپ سریع این است که بدانید اکنون در چه سطحی قرار دارید و چه تعداد کلمه به ازای هر دقیقه (یا به اختصار WPM) تایپ میکنید. اگر همین حالا میدانید که هر دقیقه قادر به تایپ چند کلمه هستید، میتوانید از این بخش عبور کرده و به سراغ بخش بعدی بروید، اما اگر نمیدانید، به مطالعه ادامه دهید.
WPM به ۵ سطح کلی تقسیم میشود و در هر یک از این سطوح باشید، باید فرآیند متفاوتی را برای دستیابی به سطح بعدی دنبال کنید. آموختن اینکه باید چطور تمرین کرد و این تمرینها دقیقا چه تاثیری بر مهارت شما خواهند گذاشت، راز پشت دستیابی به نرخ WPM بالاتر است.
۲۰ الی ۵۰ کلمه در هر دقیقه
برای اینکه درکی بهتر از شرایط داشته باشید، باید بگوییم که مردم سراسر جهان به صورت میانگین سرعتی معادل ۴۰ WPM (یا ۴۰ کلمه در هر دقیقه) دارند. هرکسی که در این سطح دستهبندی میشود، به احتمال فراوان هنگام تایپ به کیبورد خود چشم میدوزد و ضمنا از تمام انگشتان دو دست خود استفاده نمیکند. اگر در این سطح قرار دارید، برای بهبود مهارتهای خود باید به خوبی با چیدمان دکمههای کیبورد آشنا شوید و تایپ کردن بدون نگاه به کیبورد را در اولویت قرار دهید.
چطور به سطح بعدی برویم؟ تایپ کردن بدون نگاه به کیبورد، مهارتی ضروری است و پیش از اینکه انتظار دستیابی به سطح بعدی WPM را داشته باشید، باید آن را به خوبی بیاموزید.
۵۱ الی ۷۰ کلمه در هر دقیقه
۷۰ کلمه در هر دقیقه، میانگین سرعت تایپ تایپیستهای حرفهای است. در این سطح از WPM، سرعت و دقت اهمیتی بیشتری از هرچیز دیگر پیدا میکنند. حالا که آنقدر با کیبورد خود راحت شدهاید که نیازی به نگاه کردن به آن ندارید، گام بعدی این است که سرعت تایپ را حتی از این هم بالاتر ببرید. برای این کار میتوانید تایپ سریع کلمات واحد را به صورت مجزا تمرین کنید.
چطور به سطح بعدی برویم؟ برای بهبود مهارتهای خود در این سطح، به فکر تایپ کردن جملات کامل نباشید و در عوض سعی کنید یک کلمه را به سریعترین شکل ممکن تایپ کنید. کیبورد را در ذهن خود مجسم کرده و انگشتان خود را به گونهای تمرین دهید که بتوانند حروف را فورا و یکی پس از دیگری تایپ کرده و کلمهای کامل را شکل دهند. در فواصل میان تایپ هر کلمه، میتوانید برای یک ثانیه مکث کنید تا قادر به تمرکز روی دکمههایی باشید که باید برای تایپ کلمه بعدی و به شکلی سریع بفشارید.
۷۱ الی ۹۰ کلمه در هر دقیقه
اگر میتوانید با این سرعت تایپ کنید، باید به شما تبریک بگوییم. شما میتوانید سریعتر از اکثر مردم جهان تایپ کنید. برای افزایش سرعت تایپ در این سطح، لازم است به این درک برسید که چطور میتوان به هنگام تمرین، به شکلی متفاوت از دیگران مطالعه و فکر کرد. به صورت معمول، مردم یک کلمه را میخوانند، آن را تایپ میکنند و به سراغ کلمه بعدی میروند. تایپیستهایی که نزدیک به ۱۰۰ کلمه در هر دقیقه تایپ میکنند اما همینطور که مشغول به تایپ یک کلمه هستند، کلمه بعدی را در ذهن میخوانند.
چطور به سطح بعدی برویم؟ اساسا لازم است به این اعتماد به نقس برسید که بتوانید به مطالعه کلمات بعدی ادامه دهید، حتی با اینکه مشغول به تایپ کلمات قبلی هستید. به این ترتیب دیگر خبری از آن مکث کوتاهمدت میان کلمات نخواهد بود که دستان شما از کار میافتند تا ذهنتان بتواند به بررسی این بپردازد که آیا کلمه قبلی به درستی تایپ شده یا خیر. در این سطح، همینطور که به تایپ ادامه میدهید باید کلمات بعدی را خوانده باشید و به این اعتماد به نفس برسید که کلمه پیشین نیز به اشتباه تایپ نشده است.
۹۱ الی ۱۱۰ کلمه در هر دقیقه
برای آن دسته از خوانندگان که به این سطح دست یافتهاند باید گفت که شما در یکی از بالاترین سطوح از تایپ سریع قرار دارید. تایپیستها معمولا وقتی به این سطح میرسند، یا عملکرد سریع دارند و دست به خطا میزنند، یا کندتر عمل میکنند و در عین حال دقیق باقی میمانند.
چطور به سطح بعدی برویم؟ برای رسیدن به ۱۱۰ کلمه در هر دقیقه، لازم است یا روی سرعت و یا دقت خود تمرکز مضاعف داشته باشید. اگر تایپیستی سریع هستید اما کماکان دچار خطا میشوید، سعی کنید به سرعت متناسب و بالانستر دست یابید که خطای کمتر یا اصلا هیچ خطایی ندارد.
در طرف دیگر، اگر مهارتهای بیشتری از نظر دقت دارید، باید هرطور که شده به خود فشار آورده و سرعت تایپ را بالاتر ببرید. از اشتباه کردن نترسید. همانطور که در گذر زمان به چنین سطح خارقالعادهای دست پیدا کردهاید، با تمرین مداوم و کافی میتوانید سرعت خود را نیز بالاتر ببرید.
۱۱۱ کلمه در هر دقیقه یا بیشتر
تایپیستهایی که در این سطح فعالیت میکنند عملا هیولاهایی شکستناپذیر به حساب میآیند. اگر همین حالا به سرعت ۱۲۰ کلمه در هر دقیقه دست پیدا کردهاید، باید واقعا به خودتان افتخار کنید. تایپیستهایی که همچنان به دنبال بهبود هرچه بیشتر هستند نیز میتوانند تنها به روشهای زیر مهارت بینظیر خود را صیقل دهند:
- ادامه دادن تمرین و افزایش آهسته اما پیوسته سرعت تایپ
- سرمایهگذاری روی کیبوردی بهتر
- حصول اطمینان از اینکه حالت بدن و جایگیری دستان در حالت ایدهآل قرار داشته باشد
چطور بدن خود را در وضعیت صحیح قرار دهیم؟
ایجاد فضایی مناسب برای کار و تایپ. برای شروع به کار، لازم است در محیطی راحت، با روشنایی و جریان هوای کافی حضور داشته باشید. هیچوقت درحالی که لپتاپ را روی پای خود قرار دادهاید تایپ نکنید و در عوض به استفاده از یک میز مناسب بپردازید. راحتی اصلیترین فاکتور برای تایپ سریع در طولانیمدت به حساب میآید. پیش از اینکه دست به هر کار دیگری بزنید، از راحتی بدن و ذهن خود اطمینان حاصل کنید.
قرار دادن بدن در وضعیت مناسب. هنگام تایپ باید درحالی روی صندلی نشسته باشید که کمرتان کاملا صاف باشد، کف پاها به صورت تحت روی زمین قرار بگیرد و شانهها نیز کاملا صاف باشند. مچ دستان شما باید همسطح با کیبورد باشند تا انگشتان به راحتی هرچه تمامتر به دکمهها برسند. هنگام نگاه کردن به نمایشگر کامپیوتر، باید سر خود را تنها اندکی به سمت پایین خم کنید. چشمان شما نیز باید در فاصله ۴۵ الی ۷۰ سانتیمتری از نمایشگر باشد. برای دستیابی به تمام این موارد لازم است روی یک میز و صندلی خوب سرمایهگذاری کنید. اکثر صندلیهای اداری استاندارد قابل تنظیم نیز هستند. آنقدر به آزمون و خطا بپردازید تا ارتفاع مناسب صندلی و راحتترین شرایط هنگام نشستن را بیابید.
قوز نکنید. بسیار مهم است که اجازه ندهید در گذر زمان، وضعیت مناسبی که برای بدن خود ایجاد کردهاید از دست برود. بدن خود را در حالت صحیح نگه دارید تا از کمردرد و درد مچ دستان جلوگیری شود. چنین اتفاقهایی میتوانند سرعت شما را کاهش داده و ریتم را از بین ببرند. اجازه ندهید شانهها و کمرتان شکلی خمیده به خود بگیرند. ریلکس باقی بمانید.
چطور انگشتان خود را در وضعیت صحیح قرار دهیم؟
کیبورد خود را بشناسید. اکثر کیبوردها با ساختاری از راه میرسند که QWERTY نام دارد. علت نامگذاری این ساختار آن است که حرفهای موجود در عبارت QWERTY را میتوان در گوشه بالا سمت چپ کیبورد یافت. برخی کیبوردها هم دکمههایی دیگر در گوشه و کنارها دارند که به وظایف گوناگونی رسیدگی میکنند. به تمرین با کیبورد خود بپردازید تا بتوانید محل قرارگیری دکمههای متعلق به هر حرف و همینطور علائم سجاوندی را به خاطر بسپارید. برای تبدیل شدن به تایپیستی حرفهای، باید بتوانید محل قرارگیری هر دکمه را بدون نگاه کردن به پایین بیابید.
دستان را در وضعیت مناسب قرار دهید. دستان و انگشتان خود را به همان شکلی که در تصویر میبینید روی کیبورد قرار دهید. اجازه دهید انگشتان بعد از فشردن هر دکمه، به محل قرارگیری ابتدایی خود بازگردند. دست خود را با زاویه ۱۴۵ درجه به سمت چپ متمایل کنید. دست چپ خود را نیز با زاویه ۴۵ درجه به سمت راست متمایل کنید. اگر بخواهیم خلاصه بگوییم، دستان شما از مچ به بعد باید اندکی به سمت بالا متمایل باشند تا انگشتان به آرامی روی دکمههای ردیف میانی کیبورد بنشینند.
انگشتان شما باید همانطور که در ادامه توضیح میدهیم روی دکمههای ردیف میانی کیبورد قرار داشته باشند:
- انگشت اشاره دست چپ شما روی حرف F (ب) قرار گرفته و این کاراکترها را میفشارد: F (ب)، C (ز)، V (ر)، G (ل)، T (ف) و ۶٫
- انگشت میانی دست چپ شما روی حرف D (ی) قرار گرفته و این کاراکترها را میفشارد: D (ی)، R (ق)، X (ط) و ۵.
- انگشت حلقه دست چپ شما روی حرف S (س) مینشیند و این کاراکترها را میفشارد: S (س)، Z (ظ)، E (ث)، ۴ و ۳.
- انگشت کوچک دست چپ شما روی حرف A (ش) مینشیند و این کاراکترها را میفشارد: A (ش)، W (ص)، Q (ض)، ۱، ۲، Shift ،Caps Lock ،Tab و Ctrl.
- انگشت اشاره دست راست شما روی حرف J (ت) مینشیند و این کاراکترها را میفشارد: U (ع)، J (ت)، N (د)، M (پ، در کیبورد استاندارد فارسی)، H (ا)، Y (غ)، B (ذ)، ۶ و ۷.
- انگشت میانی دست راست شما روی حرف K مینشیند و این کاراکترها را میفشارد: K (ن)، I (ه)، ۸ و , (و).
- انگشت حلقه دست راست شما روی حرف L مینشیند و این کاراکترها را میفشارد: L (م)، O (خ)، نقطه (.) و ۹.
- انگشت کوچک دست راست شما روی نقطه نقطه ویرگول (; یا ک) مینشیند و این کاراکترها را میفشارد: نقطه ویرگول (; یا ک)، P (ح)، [ (ج)، ] (چ)، ‘ (گ)، /، \، ۰، -، =، Shift سمت راست، Enter ،Backspace و Ctrl سمت راست.
- انگشت شست هر دو دست شما نیز روی دکمه Space قرار گرفته و آن را میفشارند.
شاید این مقالات را هم دوست داشته باشید: